Hiuspohjan ongelmat

Silläkin uhalla, että sorrun puoskarointiin ja astun ns. tonttini ulkopuolelle kampaajana tuntuu minusta siltä, että nyt on pakko avata sanainen arkkuni.

Näen päivittäin huonosti voivia hiuspohjia. Näen ohenevia hiuksia ja kuulen stressin mukanaan tuovat muut ongelmat sekä työ- että henkilökohtaisessa elämässä. Tässä n.15vuotisen urani aikana olen nähnyt miten hiuspohja voi ensin hyvin ja sitten yhtäkkiä huonosti ja toisinpäin. Ajattelin nyt avata hiukan sitä mikä minun kokemukseni mukaan YLEISIMMIN aiheuttaa erilaisia iho- ja hiuspohjanongelmia ja kuinka ne ratkaistaan.

Aloitetaan siitä yleisimmästä eli kuivasta hiuspohjasta. minua ihmetyttää, että ihotautilääkärit määräävät liian usein vaivaan kuin vaivaan kortisonia. Kuulen tätä jatkuvasti ja en voi käsittää eikö lääkäri lainkaan haastattele potilasta? Mitä tuotteita hän nyt käyttää ja mitä aineita ne sisältävät. Tässä kohtaa pieni salaliittoteoreetikko minussa nostaa päätään ja toteaa, että jos asiakas vaihtaa shampoon, ei saada kortisonia myydyksi. Onko aina pakko lisätä jotain? Ostaa jokin linimetti tai ihmepilleri? Miksei ensin katsota mitä sinne hiuspohjaan tässä vaiheessa menee. 

Suurin syy kuivaan hiuspohjaan löytyy shampoon sulfaateista. Sodium Laureth Sulfate -nimellä aineosaluettelosta löytyvästä erittäin tehokkaasti pesevästä aineosasta. Sormet eivät riitä laskuissa siihen määrään asiakkaitani jotka ovat lopettaneet jopa vuosia jatkuneen kortisoniliuksen lutraamisen vaihdettuaan shampoon sulfaatittomaan.  Toinen on hajusteet ja säilöntäaineet. Mutta näistä olen kirjoittanut jo niin monet kerrat aiemmin etten lähde siihen syvemmin.

Samoin sekoitetaan helposti hilse ja kuiva hiuspohja. Hilsesienen aiheuttama hilse ei pölise. Apteekin hilseshampoot sisältävät sienilääketä kuten ketokonazolia. Tämä kyllä putsaa myös kuivan päänahan mutta pidempiaikaisella (turhalla) käytöllä voi olla erittäinkin kuivattava vaikutus ja tämä vaikuttaa taas kehon kykyyn kosteuttaa itse ihoa. Ja noidankehä on valmis. Ja mitä sieniin tulee olen vahvasti sillä kannalla, että jos teemme kropastamme mahtavan alustan sienille kasvaa niin mikäpä niiden on ollessa. Eli katsetta lautaselle ja muihin elämäntapoihin.



Hiustenlähtö. Tähän voi olla tuhat ja yksi syytä mutta aika paljon kertoo se mistä kohti päätä hiukset lähtevät.  Testosteronihormonin lisääntyessä alkavat naisiltakin hiukset ohentua ohimoilta ja pyörteen kohdalta.  Pelkästään ohimoilta ohenevat hiukset naisilla kielivät usein jostain naiseuteen liittyvästä syystä. Raskaus, imetys, PCOS, endrometrioosi... Kun taas kauttaaltaan oheneva hius saattaa kertoa alhaisesta varastoraudasta (ferritiinistä) jolla ei muuten ole mitään tekemistä hemoglobiinin kanssa. Tämän mukana tulee yleensä selittämätön väsymys ja aivosumu. Kroppa suojelee sisäelimiä ja säästääkseen kallisarvoiset ravintoaineet esim. sydämelle ja aivoille karsitaan hiuksista ensin. Hiustenlähtö hyvin harvoin johtuu mistään ulkoisesta tekijästä kuten hiustenvärjäyksestä tai shampoosta. (poikkeuksena rasvaliukoiset silikonit, jotka saattavat kertyä hiustuppeen ja tukkia sen)

Iho reagoi aina johonkin joka tulee sisältäpäin. Se on meille merkiksi, että hei täällä sisällä ei ole nyt kaikki ihan ok ja jotain tarttis tehdä. Akne kielii hormonien epätasapainosta ja sisäisestä tulehduksesta. Näihin taas vaikuttaa mieli, ruoka, lepo, liikunta, ihmissuhteet.... ihan kaikki. Joten sillä minkä linimentin ostat siihen oireeseesi ei oikeastaan ole juuri merkitystä sen kannalta pääsetkö vaivasta eroon. En lähde tässä astumaan ravintoterapeuttien varpaille, joten ei avata sitä ovea suolistomikrobeihin ja tulehduksiin mutta kannattaa miettiä omaa ruokavaliotaan jos iho vaikuttaa allergisoituneelta.


Toivoisin tähän meidän yhteiskuntaan ymmärrystä siitä, että aina ei tarvitse ostaa tai lisätä jotain. "millä ruoka-aineella puhdistan maksani?" -Jätä syömättä se ruoka-aine joka sen likaa eikö niin? ensin katsotaan mitä sinne systeemiin nyt menee, onko se turvallista ja terveellistä ja jos ei, niin karsitaan eikä osteta uutta ihmepilleriä.  Meidän kropalla on mahtava kyky palautua ja hoitaa itsensä, kunhan vain annamme sille aikaa ja rauhan palautua.

Tuntuu välillä kädettömältä kun näkee selkeästi mistä syystä jonkun päänahka on ruvella ja kuulee sanat "ostin apteekista shampoota niin se on ainakin turvallista" Apteekin tuotteet eivät todellakaan ole mikään turvallisuuden tae. Ihan samat sulfaatit ja silikonit sieltä löytyy kosmetiikasta kun mistä tahansa markettituotteestakin. En tunne farmaseuttien koulutusta ja sitä kuinka tarkkaan he käyvät läpi esim. kosmetiikan aineosia ja mikä funktio niillä tuotteessa on. Mutta allergia- ja astmaliiton logo pullon kyljessä kertoo vain sen, ettei tuote aiheuta ihoärsytystä. Minkään hiuspohjanongelman poistumista se ei vielä takaa. 
Tarkoitukseni ei ole millään muotoa arvostella lääkäreitä tai farmaseutteja. Heidän tehtävänsä on lääkitä ja siis määrätä lääkkeitä. Myydä tuotteita jotka tukkuri vakuuttaa toimiviksi. 

 Mutta toivoisin kaikkien hieman avaavan silmiään sen suhteen millaiseen prässiin kroppansa pistää niin ruuan kuin stressinkin suhteen. Minkälaisia myrkkyjä sivelet ihoosi päivittäin ja kun saat niistä allergiaa ostat uuden purnukan paikkaamaan sitä tuhoa mitä se edellinen aiheuttaa. Kaikkein kamalinta on jatkaa tuotteen käyttöä jolle olet yliherkkä ja lorottaa perään kortisonia joka ohentaa ihoa.

Olisiko tämä se vuosi, kun haluat antaa kropallesi vain kaikkea hyvää? Vain ravintorikasta ruokaa, lempeää liikuntaa, rauhoittumista ja hemmottelua esim. luonnonöljyjen muodossa.



 Omaa ihoani kosteuttaa näillä säillä tehokkaasti muuten avocadoöljy jota saan lähikauppani öljyhyllystä. Ihanaa ja se on vallan mainio myös paistamiseen korkean lämmönsietokykynsä ansiosta. Paras kosteutus iholle kun tulee kuitenkin sieltä sisältäpäin. 

Mahtavaa vuotta 2019 Locksin ystäville!

Kommentit

  1. Ihan samaa mieltä. Ja parastahan tässä on, että itsensä hoitamisen ja parantamisen aloittaminen ei ole koskaan liian myöhäistä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti