Voiko shampoo lihottaa?

Eikö olisikin kiva syyttää shampoota ylipainosta? Ettei se olekkaan omaa laiskuutta jos ei jaksa mennä jumppaan? 
Otsikko on hieman provosoiva muttei kenties täysin väärässäkään.
Kaikkea toimintaamme säätelee hormonit. Kun haistamme vastaleivotun leivän, tulee nälkä ja kun näemme rakkaamme tulemme onnellisiksi. Kaikkeen tähän vaikuttaa ihmisen hormonitoiminta.  Mielitekoihin ja mielialoihin.

Koska shampoomme sisältävät sellaisen patterin kemikaaleja, ettei kaikesta ehdi yhden illan aikana puhua, keskitytään tänään parabeeneihin ja sulfaatteihin.

Kevin Murphyn shampoot eivät sisällä parabeenejä eivätkä sulfaatteja

Parabeenit ovat säilöntäaineita. Ne eivät aiheuta ihoärsytystä, joten niitä on ihan ok käyttää kosmetiikassa.  Vai onko sittenkään? Parabeenit ovat voimakkaita estrogeenejä, hormonihäiritsijöitä. Parabeeni läpäisee ihoa hyvin ja kulkeutuu helposti elimistöön häiriten mm. umpirauhasjärjestelmää. (käpy- ja kilpirauhanen, haima, lisämunuaiset, munasarjat, kivekset ja kateenkorva)
Tutkimukset ovat osoittaneet niiden runsaan saannin aiheuttavan aikaistunutta puberteettiä, miehillä rintojen kasvua ja naisilla rintasyöpää sekä ylipainoa. Tästä syystä näiden myös ruuan säilöntäaineena käytettyjen fenoliyhdisteiden käyttöä kosmetiikassa on rajoitettu. 
Kuinka monta purkkia on sinun kylpyhuoneen kaapissasi? Entä monessako einespakkauksessasi on vaikkapa PEG-yhdisteitä jotka kuuluvat samaan kerhoon?
Tästä asiasta paasatessani saankin usein kuulla lauseen "on aika paljon tärkeämpää mitä suuhunsa laittaa, kun millä pesee tukan" Ja tämä onkin täysin totta! 
Mutta jos elämäntilanteesi on sellainen, ettet työpäivän jälkeen ehdi kalaan (joka muuten ui vedessä johon olemme huuhdelleet milloin mitäkin myrkkyjä -  tullaan kohta niihin sulfaatteihin),
vaan nappaat mielummin sen tonnikalapurkin marketista voi kemikaalikuormaa vähentää sieltä mistä se on itselle vaivatonta.


Sulfaatit puolestaan ovat peseviä ainesosia, tensidejä. Yleisin niistä on lienee Sodium Laureth sulfate.
Tämä on sellainen aine, jota minun ihoni ei siedä lainkaan. Se on ihoa ärsyttävä ja kuivattava rikkihapon suola. Se ei ole myrkyllinen ihmiselle mutta esim. Talvivaarasta vuotaneet sulfaatit ovat tappaneet suuren osan pieneliöistä sen lähijärvissä.
Jos hiuspohjasi on kuiva, kutiseva tai hilseilevä, suosittelen tsekkaamaan, ettei shampoopullon INCI-listassa komeile veden jälkeen Sodium Laureth sulfate. 
Sulfaatit ovat edullisia ja muodostavat ylellisen vaahdon. Tästä syystä moni kokee luonnon raaka-aineista valmistetut shampoot tehottomiksi sillä ne ei eivät vaahtoa samalla tavalla. Vaahto ei kuitenkaan ole puhtauden merkki vaan siihen olemme tottuneet. 

Hydrate-me vaahtoaa ihanasti ilman sulfaattejakin. 

Ja millä siis korvata nämä aineet? 
Monet luonnon antimet sisältävät saponiinejä. Glykosidejä jotka vaahtoavat ja pesevät. Juuri saponiineihin perustuu vaikkapa pesupähkinöiden ja ruisjauhon pesuteho.
 Kookosöljy on myös tehokas lian irrottaja (älyttömän hyvä meikinpoistoon!) Ja sekin vaahtoutuu kun tarpeeksi vatkaa.
Säilöntäaineena voi käyttää vaikka greipinsiemenöljyä. Tai luonnonkosmetiikassa sallittua natriumbentsoaattia. Natriumbentsoaatin kanssa en ole ihan sinut itse. Sitä käytetään säilöntäaineena paljon esimerkiksi virvoitusjuomissa ja C-vitamiinin kanssa se muodostaa karsinogeenejä, jotka taas aiheuttavat tutkitusti syöpää. Onko sinun lempivissyysi lisätty vitamiineja?

Farfalla on sertifioitua luonnonkosmetiikkaa

Lukaisepa siis läpi shampoopullosi. -Sulfate ja -Paraben loppuisen aineosan löydettyäsi voitkin heittää shampoon menemään. Valitettavasti en osaa antaa tarkempia kierrätysohjeita. Teitpä mitä tahansa niin kama tulee päätymään luontoon. Mutta askel kerrallaan kohti puhtaampaa huomista. On suoraan sanottuna typerää puolustella omaa kemikaalien käyttöä sillä, että Intiassa ei osata kierrättää jätteitä. Tai Kiinalaiset ne vasta saastuttaakin. Meillä osataan kunnioittaa luontoa ja me voimme näyttää mallia. 
Jokainen pienikin valinta puhtaamman luonnon ja kehon puolesta vaikuttaa. Se vaikuttaa ympäröivään luontoon ja se vaikuttaa hormonitoimintaamme. Ja kukapa ei tuntisi oloaan kevyemmäksi kun omatuntokin on laitettu dieetille näin vuoden alussa.

Ihanaa viikkoa! Aurinkokin näyttäytyy meille joka päivä hieman pidempään, miten hurmaavaa!










Kommentit

  1. https://www.thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/ymparistomyrkyt/tarkempaa-tietoa-ymparistomyrkyista/parabeenit
    http://www.cir-safety.org/sites/default/files/paraben_web.pdf

    VastaaPoista

Lähetä kommentti